De hardware:
De hobby begint met de hard- en software en dat alleen al geeft je zeer veel opties. Laten we eerst eens kijken naar de minimale specs zodat je weet of je deze hobby serieus op kunt pakken met je huidige desktop.
De minimale specs zijn:
- CPU: Intel Core i5 6600K at 3.5 ghz or faster.
- RAM: 16 GB.
- OS: Windows 7, 8, or 10, 64-bit.
- VIDEO CARD: DirectX 12-capable video card from NVIDIA, AMD w/4 GB VRAM.
- SOUND CARD: Default.
- FREE DISK SPACE: 20 GB.
- DEDICATED VIDEO RAM: 4 GB.
Momenteel wordt de software steeds ingewikkelder en mooier en dat betekent dat de systeemeisen ook steeds zwaarder zullen worden.
Ik adviseer een systeem te kiezen wat ik heb of nog zwaarder. Je kunt mijn gebruikte hardware op deze pagina vinden.
Onder hardware vallen ook allerhande randapparatuur die je kunt gebruiken bij het simuleren van de vlucht. Denk daarbij aan de stuurknuppel (yoke) of een flightstick (joystick), een gashendel (throttle) een radiopaneel, allerlei switchpanels, pedalen waarmee je de rolroeren kunt besturen, etc. Noodzakelijk is het meeste niet maar het maakt het wel levensechter.
Aangezien wij gaan vliegen met airliners en heel specifiek de Airbus is een flightstick toch wel noodzakelijk. Die zijn al te koop voor een paar tientjes en op marktplaats vaak nog goedkoper.
Zelf vind ik pedalen ook wel erg handig en levensecht. Verder mag wat mij betreft de throttle niet ontbreken.
Omdat ik met de Airbus vlieg heb ik alle airbus add-ons aangeschaft. Hieronder kun je ze zien staan. Als je googled kun je zien waar je ze kunt aanschaffen.
Het mooie van deze apparatuur is dat ze de licentie van Airbus hebben, dus een goedkeuring. Dat zegt natuurlijk ook wel iets.
Verder is het erg handig om naast een groot scherm (monitor of televisie) een tweede monitor aan te sluiten. Dat hoeft geen dure te zijn maar daarmee kun je de simulator op het hoofdscherm plaatsen en op het andere scherm de andere software die we gaan gebruiken. Ook dit is niet noodzakelijk. Wel super handig.
Maar nogmaals: mocht je dit allemaal nog niet willen aanschaffen is een gewone joystick voorlopig voldoende en kun je daarmee ook prima starten.
De software:
Verder heb je software nodig. De 3 serieuze opties die je momenteel hebt zijn:
MSFS2020 (van Microsoft), X-plane (van Laminar Research) en Prepar3D
Meer zien van MSFS2020? Kijk dan even hier. De prijzen liggen tussen de 60-110 euro afhankelijk van de versie die je kiest.
Het is om het even welke software je kiest als je kijkt naar de kwaliteit. Momenteel is Microsoft dominant, maar met X-plane 12 ben je iets goedkoper uit en heb je ook een geweldige simulator.
Microsoft doet het wat betreft de eye-candy veel beter dan de andere twee concurrenten maar wat betreft de specs voor je computer kun je met X-plane en Prepared beter uit de voeten.
De laatste twee zijn ook wat goedkoper, maar we moeten daarbij vermelden dat de add-ons voor die simulators ook nog geld kunnen kosten. Met Microsoft heb je dat minder en is inclusiever.
Kijkend naar realisme stond X-plane altijd op nummer 1, maar met de verdere ontwikkeling van Microsoft Flightsimulator liggen ze nu vlak bij elkaar.
Zelf ben ik jaren bezig geweest met X-plane en heb daarmee leren vliegen en eind 2022 ben ik overgestapt naar Microsoft Flightsimulator. Die overstap is goed bevallen.
Maar nogmaals: met deze flightsimulators zit je altijd goed. Ik ga in mijn voorbeelden echter uit van de Flightsimulator van Microsoft. MSFS2020.
De Airbus A320 waarmee we straks gaan leren vliegen is gratis te downloaden. Het is namelijk de FlyByWire A320. Deze kun je hier downloaden.
Wil je Microsoft Flightsimulator 2020 kopen dan kan dat vertrouwd via deze website. Het is een download, dus je kunt gelijk beginnen.
Zoals je hierboven wellicht begrepen zult hebben zitten er standaard in een simulator geen vliegtuigen of enkele eenvoudige. Die moet er er dus nog bij downloaden. Betaald of gratis.
We gaan in de Academy vliegen met de Airbus en in welke simulator je dat doet is feitelijk om het even. Beiden hebben de mogelijkheden deze Airbus goed te vliegen.
Ik ga je niet helpen met het installeren van de software, want dat kun je wel zelf doen. Alles wijst zich vanzelf wel. Zo niet is er via internet voldoende hulp beschikbaar.
Let er wel op dat je eerst MSFS2020 installeert en daarna pas de FBW Aibus A320.
Tevens adviseer ik je alvast FSUICP te downloaden en te installeren. De softwarelinks die ik aan geef zijn zondermeer te vertrouwen, dus geen angst voor spam, malware of virussen.
Hieronder volgt een filmpje (in het Engels) over hoe je de FlyByWire A320 kan installeren in MS Flightsimulator 2020.
We kunnen nu aan de slag! Let’s fly!