Lets fly? Zover is het nog niet. We moeten eerst een vluchtplan maken.
Net als echte piloten begint onze reis bij het maken van een vliegplan. Dat is niet zo heel ingewikkeld als het plan eruit ziet.
Hieronder staat een afbeelding van zo’n vluchtplan.
In een Operational FlightPlan, ofwel OFP, staan alle gegevens die noodzakelijk zijn voor de vlucht. Denk daarbij aan het vliegtuig waarmee wordt gevlogen, de begin- en eindbestemming, de te vliegen route, het aantal passagiers, de hoeveelheid bagage, brandstof, vlieghoogte, maar ook de weersomstandigheden en die kunnen variëren. Vanzelfsprekend ook tijdens de vlucht.
Gelukkig hoef je zo’n plan niet helemaal zelf te maken want daar gebruiken we kosteloze software voor en wel het programma “Simbrief” wat online gebruikt kan worden. Het enige dat je hoeft te doen is een account aanmaken op de website van Simbrief. Er zijn vele youtubevideos die het gebruik van Simbrief uitleggen. Ook in het Nederlands. Hieronder staat er eentje:
En zo zijn er diverse filmpjes te zien. Let er in elk geval op dat je het juiste airframe aan maakt. In een airframe staan alle gegevens die voor het betreffende vliegtuig gebruikt gaan worden in het maken van het vluchtplan. Daar staat bijvoorbeeld in hoeveel bagage en brandstof het vliegtuig mee kan nemen en hoeveel passagiers. Kortom: als je een vluchtplan wilt laten maken door Simbrief wil het programma weten waarmee je wilt gaan vliegen en dat lijkt mij logisch.
Aangezien we de gratis FlyByWire Airbus A320 gaan gebruiken is het van belang ook dat airframe te gebruiken.
Huiswerk: probeer te doorgronden hoe Simbrief in elkaar steekt en hoe je daarmee een werkend vluchtplan kunt maken.
Maak bijvoorbeeld eens een vluchtplan van Schiphol (EHAM) naar Dublin (EIDW).
Alle luchthavens kennen de z.g. ICAO codes (en IATA) codes. Dat zijn codes waarmee de luchthavens aangeduid worden. EHAM is bijvoorbeeld Schiphol.
EHRD is Rotterdam The Hague Airport. Alle Nederlandse vliegvelden beginnen altijd met EH. De eerste 2 letters zijn de landcode. Hier kun je alle landcodes vinden.
In de bovenstaande zeer eenvoudige video leer je een simpel vliegplan te maken, maar natuurlijk valt er nog veel meer over te schrijven.
Want in deze video kies je een voorgestelde route maar je kunt natuurlijk ook je eigen route maken via de luchtsnelwegen, met de echte luchtvaartkaarten waar je dan ook weer op moet studeren. Dit is een mooi voorbeeld van de verschillende diepten waarop je deze hobby kunt beoefenen. Ik adviseer je het in het begin heel eenvoudig te houden. Hoe leuker jij dit gaat vinden, hoe dieper jij in de materie wilt gaan duiken. Maak je het in het begin te moeilijk dan haak je sneller af. En bouw je dit langzaam op gaat het steeds leuker en interessanter worden.
Het uiteindelijke doel is straks dat je die Airbus van begin tot eind kan besturen. Van gate tot gate of liever gezegd vanaf het vluchtplan tot de eindgate.
Zelf maak ik gebruik van Navigraph om een route te maken. Dat is betaalde software en kost zo’n 90 euro per jaar, maar het kan evengoed gratis via tal van andere programma’s.
Kijk eens op deze website onder “links” en dan “flightplanning”. Daar vind je alle mogelijkheden om een vluchtplan te maken.
Je kunt het zo levensecht mogelijk maken als jij zelf wilt. Navigraph is trouwens wel van harte aan te bevelen en zijn geld dubbel en dwars waard. Je hebt daarmee alle echt luchtvaartkaarten van over de hele wereld beschikbaar en maandelijks uptodate. Ander voordeel is dat Navigraph je Flight Management Computer (FMC) in je vliegtuig uptodate houdt. Het is als een het navigatiesysteem in je eigen auto. Het is prettig om altijd de laatste versie van de software te hebben. DE keuze is aan jou.
Voorlopig kun je een eenvoudig vluchtplan maken van Amsterdam naar Dublin met behulp van de bovenstaande video. Daarna het vluchtplan maar eens goed bestuderen.
Veel succes met studeren.