Het weer en de weersvoorspelling is een van de belangrijkste zaken tijdens het vliegen. Nu zijn er vele weersaspecten te noemen, maar we focussen ons op de belangrijkste.
Dat zijn allereerst de luchtdruk. Dat is zeer belangrijk omdat onze hoogtemeter op luchtdruk werkt. Wij zitten beneden de zeespiegel en stel dat we gaan vliegen en in Duitsland weer landen. Dan ligt de grond daar hoger dan in Nederland en dus klopt eenvoudig gezegd onze hoogte niet meer. We zullen dus steeds goed op de hoogte moeten zijn van de luchtdruk en de hoogtemeter juist in moeten stellen. We ontkomen er dus niet aan om die luchtdruk op te zoeken, te noteren en het ons vliegtuig ook te laten weten. Wil je hier alles over weten? Kijk dan op de pagina over luchtdruk.
De luchtdruk wordt doorgaans weergegeven in hPa (Hectopascal) maar kan ook worden weergegeven in Inches (o.a. VS)
Het weerbericht, of de METAR, zoals we dat noemen, is niet het bericht wat wij kennen van televisie. Je kunt je voorstellen dat het weerpraatje in andere landen niet begrepen zal worden. Daar spreken ze immers andere talen. Een METAR is echter universeel. Dat wil zeggen dat een METAR een vast syntax heeft en voor iedereen waar op de wereld te begrijpen moet zijn. De METAR werkt met een korte regel tekst met daarin codes. Die zien er bijvoorbeeld zo uit:
METAR EHAM 280925Z AUTO 10009G19KT 060V130 5000 -RA FEW007 BKN014CB BKN017 02/M01 Q1001 BECMG 6000
Een heldere Nederlandse uitleg van bovenstaande METAR vind je op “METAR en TAF” op deze website.
Wij halen hier even de gegevens uit die wij nodig hebben:
EHAM is de ICAO code (zie vorige les) van de luchthaven en staat voor luchthaven Schiphol.
Het is de 28e van de maand en het is 9.25 uur UTC (ZERO time of ZULUtime).
De gemiddelde windrichting 100° is, variabel tussen 60 en 130°. De gemiddelde windsnelheid is 9 knopen (09) met uitschieters tot 19 knopen (KT).
Er is 5000 meter zicht.
De temperatuur is 2 graden en de luchtdruk (QNH) 1001 hPa.
Deze informatie hebben we straks nodig als we onze Flight Management Computer (FMS) in moeten stellen.