Les 5 – Cold and Dark

 

 

 

 

 

 


We zitten inmiddels in de cockpit en daar is het nog donker. We moeten eerst het vliegtuig opstarten. Bij een auto noemen we dat contact maken. Niet starten.
Omdat de Airbus zeer veel knopjes heeft is het belangrijk jezelf eerst eigen te maken met de diverse onderdelen van het vliegtuig en de benaming daarvan.
Kijk je even mee met onderstaande video? Dan maken we je wegwijs in de cockpit!

Ingewikkeld? Het kan je natuurlijk duizelen en dat te bedenken dat je het overheadpanel nog niet eens hebt gehad.
Maar we gaan dit stap voor stap doen natuurlijk.

Echt piloten gebruiken zogenaamde checklists om stap voor stap de taken uit te voeren die ze moeten uitvoeren. Elke stap wordt precies gevolgd en afgevinkt en dat is wat wij nu ook gaan doen. Heb je al een checklist gevonden voor je Airbus A320? Er staan er velen op Internet. De een wat gedetailleerder dan de ander. Zelf heb ik er ook een die ik gebruik en waar ik de stappen bij heb gezet die noodzakelijk zijn voor de gehele vlucht.
Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden heb ik ze opgedeeld in kleine stukjes.

Eerst zetten de we batterijen AAN. Dat doe je door de wit omcirkelde 2 zwarte knoppen met BAT1 en BAT2 in te drukken (aan te klikken).
En voila … er verschijnt licht in de cockpit. Mocht je overigens echt in het donker staan kun je ook met DOMElight aanzetten. (Dat is de 2e schakelaar van rechts net boven de schakelaar rechtsonder die blauw is omcirkeld.) We hebben in elk geval licht van de batterijen, maar net zoals een accu van de auto gaat ook een vliegtuig dat niet lang volhouden.
We kunnen gebruik maken van de zogenaamde Ground Power Unit (GPU) op de grond. De stroom komt dan vanaf de grond met een snoer naar het vliegtuig.
Als de GPU beschikbaar is kun je dat zien aan het lampje midden op het panel wat wit is omcirkeld. Staat daarbij “AVAIL”is deze beschikbaar en drukken we die ook in.
Nu komt er meer tot leven in de cockpit. Het duurt enige tijd voordat alle apparatuur is geinitialiseerd.
Mocht de GPU niet beschikbaar zijn moeten we de generator van het vliegtuig zelf gebruiken. De APU. Dat zijn de knopjes die geel omcirkeld zijn, maar voor nu blijven we daar vanaf.
We kunnen nu de displays die verlicht zijn wat feller laten schijnen als dat nodig is. Daar zijn de knoppen waar BRT bij staat goed voor. Daar zijn er een stuk of 6 van veelal naast de displays.

Nu moet het vliegtuig nog weten waar het ergens staat. Kortom de GPS moet ingesteld worden. We hebben 3 afzonderlijke GPS systemen in de Airbus. ADIR1, 2 en 3 en die zie je linksbovenaan op het paneel rood omcirkeld. Zet deze knoppen 1 voor 1 op de stand NAV en wacht na elke knop even tot het lampje boven de knoppen uit is. Dat duurt enkele seconden.
Het totale initialisatieproces duurt wel tot een kleine 10 minuten, maar vaak kun je dit (b.v. via je Flypad) instellen op een kortere tijd. (b.v. REAL, FAST, etc)
Op het ECAM kun je zien of de ADIRS allemaal werken en de GPS beschikbaar is. We kunnen in de tussentijd alle andere dingen in gaan stellen.

Zet de 2 boardradio’s aan (deze vind je in de Pedestal, onder de gas throttle) mochten ze nog niet aan staan. (De A321 heeft een derde boardradio in het overheadpanel.)
Stem deze af op de frequentie van de ATIS waar je het weerbericht kunt beluisteren. Inmiddels weet je hoe je de METAR moet lezen.
De frequentie vind je in het dropdownmenu van de flightsimbovenaan het scherm onder ATC. Je kunt de METAR voor jezelf even opschrijven.

Verder mag je op het overheidpanel nog zelf even zoeken naar: de Probe Windows Heat Switch en zet die op AUTO, BLEED ON en X-BLEED op AUTO.
De No Smoking Switch mag op ON en de Emergency Exit Lights op ARM. Daarna kun je de Flypad ook aan zetten.

We gaan je nu een video laten zien zodat het nog duidelijker wordt wat je allemaal Cold en Dark in moet stellen. Het is een video in het Nederlands. Wel zo handig.

Deze video behandelt ook gelijk het gebruik van de FMC. Erg handig!

En hieronder nog een Engels filmpje waarin uitgebreider de MCDU wordt behandeld. Dat is het hart van onze Airbus dus erg belangrijk.